Taiwan

Taiwan


Taiwan

 
Adembenemende natuurlijke wonderen, verbazingwekkende culturele festivals, trips naar de nachtmarkten, heerlijk voedsel en gastvrije en glimlachende mensen. Al dit is Taiwan! U zou deze nieuwe reisbestemming niet moeten missen!

Op elke hoek van de straten in Taiwan zijn er verhalen. Verhalen achter het bekende Lantaarn festival en zijn vele schitterende lichten. Verhalen achter de kleurrijke ceremoniële bedevaart die door de godin Mazu wordt gemaakt. Verhalen achter de honderden Boedha’s bij de Foguanshan. Iedere reis naar Taiwanis een nieuw verhaal met geweldige ervaringen. Waar wacht u op?

 

Snelle feitjes

 
Officiële taal: Mandarijn

Hoofdstad: Taipei

Oppervlakte: 35.980 m²

Inwoners: 23 miljoen

Nationale feestdag: 10 oktober

 

Tijd

 
In Taiwan is het in de zomer 6 uur en in de winter 7 uur later dan in Nederland (GMT+8).

 

Taal

 
Hoewel er steeds meer engels gesproken wordt in de steden is dit, weg van de steden, veel minder. Hoewel Chinees wordt gesproken regeren de Taiwanees regionale en etnische dialecten. De basis Gwoyu (Mandarijn) is de meeste gesproken versie van Chinees.

 

Klimaat

 
In Taiwan valt er veel regen in de zomermaanden. De zomer is vochtig en heet met temperaturen boven de 30 graden. Neem tijdens de zomermaanden vooral lichte zomerkleding mee (bij voorkeur van katoen).

 

Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Taipei
max (°c) 19 19 22 26 29 32 34 34 31 28 24 21
min (°c) 13 14 15 19 22 24 26 26 24 22 19 15
regenval (mm) 87 166 180 183 259 319 248 305 275 139 86 79
Kaohsiung / Tainan
max (°c) 23 24 27 28 30 32 32 32 31 30 27 25
min (°c) 15 16 19 22 24 26 26 26 25 24 20 17
regenval (mm) 20 24 39 73 177 398 371 426 187 46 13 12

 

Luchthavens

 
Er zijn meerdere internationale luchthavens in Taiwan. De belangrijkste zijn Taiwan Taoyuan International Airport (TPE, vlak bij Taipei) en Kaohsiung International Airport (KHH, Kaohsiung).
Bij Chiang Kai-Shek Internationale Luchthaven in Taipei zijn buiten taxi’s verkrijgbaar die ongeveer 30 euro kosten voor een uur durende reis naar het centrale zakendistrict. De openbare bus is een stuk goedkoper en kost ongeveer 3 euro per persoon.

 

Vervoer

 
Vliegtuig: Het is niet erg populair om te vliegen over het vaste land vanwege de korte afstanden en de concurrentie met de hogesnelheidstrein. Het wordt echter een stuk vaker gebuikt om naar de eilanden die Taiwan beschikt te komen. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die niet alleen van de grote international luchthavens vertrekken maar ook vanaf kleinere luchthavens voor het regionale gebruik.

 

Bus: Bussen zijn over het algemeen veilig en betrouwbaar. Ze zijn ook erg goedkoop.

 

Boot: Er gaan met regelmaat boten naar de verschillen de eilanden die Taiwan te bieden heeft. Er gaan voornamelijk boten naar de Penghu eilanden en Green Island in de zomer. Er zijn ook routes naar de Kinmen eilanden, Matsu en Lanyu maar zijn ook afhankelijk van de condities van het weer.

 

Taxi: Een groot aantal taxi’s zijn beschikbaar in de meeste grote steden. De kosten zijn 70 dollar (Kaohsiung 85) voor de eerste 1.25 km en 5 dollar voor elke extra 250 meter. Een extra 5 dollar wordt aangerekend voor elke twee minuten wachten en een toeslag van 20 dollar wordt toegevoegd aan de tarieven tussen 11 uur en 6 uur s’nachts (Kaohsiung +20%). Vanaf het vliegveld bij Taipei naar het centrum wordt ongeveer 1200 dollar gerekend (Kaohsiung 300).

 

De meeste chauffeurs geen Engels spreken, dus het is een goed idee om het hotel personeel te schrijven zowel uw bestemming en uw hotel de naam en het adres in het Chinees, samen met de verwachte kosten van elke enkele reis.

 

Metro: Er rijden Metro’s in Taipei en Kaohsiung. Ze rijden van s’ochtends 6 tot s’avonds 11 a 1 uur in de nacht. Er zijn 9 verschillende routes in Taipei (in Kaohsiung 2 routes) die bij vele attracties stoppen. Bij alle MRT-stations zijn machines waar je metro muntjes en/of kaartjes kunt kopen. Een enkele reis kost minimaal 20 dollar (ongeveen 50 cent) en maximaal 65 dollar. Er kan ook een dagpas gekocht worden waar je de hele dag onbeperkt mee kan reizen. Erg handig voor als je vele bezoeken op 1 dag wil gaan doen.

 

Trein: Er is een effecient treinnetwerk in taiwan. Het brede spoorwegnet met de westelijke-, oostelijk -, noordelijk en zuidelijke lijn bieden veel gemak voor de passagiers met veel verschillende klassen. Met de opening van de Taiwan High Speed ​​Rail (THSR) kunnen reizigers gemakkelijk een dagtrip maken tussen Kaohsiung en Taipei. Er zijn momenteel acht stations die operationeel zijn langs de westelijke kust van Taiwan. De High Speed Train gaat zo’n 300 km/uur en kan in anderhalf uur aan de andere kant van het land zijn.

 

Gezondheid

 
Wanneer u naar Taiwan is het niet noodzakelijk voor vaccinaties. Alleen in uitzonderingen raadt de arts het aan om je te vaccineren tegen Hepatitis B, Tuberculose en Japanse encefalitis. Bespreek met je arts of je in aanmerking komt voor deze inentingen. In dit land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. In dit land komt (mogelijk) Japanse encefalitis voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

 
Fooi

 
U hoeft in Taiwan geen fooi te betalen als dienstkosten.

 

Landcode

 
De landcode om te bellen in Taiwan is 866.

Om te bellen van Taiwan naar Nederland kiest u: 0031 + telefoonnummer

 

Officiële feestdagen

 
Mazu Januari: New Year’s Day
7-10 February (1st day of 1st Luna month) : Chinese New Year
21 February (15th day of 1st Luna month): Lantern Festival
5 April: Tomb Sweeping Day
Mazu May: Labour Day
8 June (15de dag van 5de Luna maand): Dragon Boat Festival
14 September (15de dag van 8ste Luna maand): Moon Festival
28 September: Teacher’s Day
10 October: National Day
25 October: Taiwan Retrocession Day
12 November: Cultural Renaissance Day
25 December: Constitution Day

 

Geld

 
In Taiwan wordt betaald met de New Taiwan Dollar (NTD).
Voor de actuele koers: http://www.wisselkoers.nl/

 

Elektriciteit

 
110V met twee platte connectors recht naast elkaar.

 

Visum en Reisdocumenten

 
Je heb geen visum nodig als je tot en met 30 dagen in Taiwan wil verblijven. Wel dien je een paspoort te hebben die minstens nog 6 maanden geldig is.

 

Inentingen

 
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is. Voor een actuele status: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

 

Eten en drinken

 

Vele zeggen dat ze het beste eten van heel Azië hebben. Er zijn veel kleine maar overheerlijke recepten te vinden in restaurants als op straat bij de avondmarkten. De visgerechten zijn het populairst gecombineerd met verschillende gekookte groentes. Vleesgerechten komen op een goede tweede plaats waarin kip weer het meest in terugkomt.

Qua drank komt thee op de eerste plaats. Taiwan heeft een perfect klimaat samen met het heuvelachtige terrein voor theeplantages. Deze zijn dan ook op vele plaatsen te vinden met vele verschillende soorten.

 

Geschiedenis

 

We gaan terug naar de 16de eeuw. In deze tijd kwamen Portugese piraten/handelaars op het eiland die het benoemde naar ‘Ilha Formosa’ wat ‘Mooi Eiland’ betekent. Begin van de 17de eeuw arriveerden Nederlanders op het eilandengebied genaamd Penghu. Het was een strategische plaats voor de doorvoer van handel met Japen en China. Na een paar jaar verplaatste ze zich naar het vaste land van Taiwan in het oosten (Tainan). Vlak na deze periode veroverde de Spanjaarden het noordelijk gebied vanuit Keelung. Na een paar decennia verjoegen de Nederlanders de Spanjaarden namen de controle over het eiland. In 1662 vielen chinezen Taiwan aan waar een eind kwam aan het bewind van de Nederlandse inbreng. Dit was het begin van de Zheng dynastie die tot 1683 duurde. Vervolgens kwam de Qing dynastie aan de macht voor meerdere eeuwen. Na een eerdere aanval in Japan in 1874 kon de Qing dynastie alsnog verslagen worden in 1894 tijdens de Sino-Japanse oorlog. Het beslag op Taiwan kon tot 1945 worden gehouden maar door de tweede wereld oorlog waren ze genoodzaakt te vertrekken doordat ze waren verslagen door de Chinezen. Het werd hierna onder controle gehouden door de republiek van Chiang Kai-Shek. De nationalisten werden in 1949 van het vaste land China verdrongen door de communisten naar Taiwan. In 1971 verliest Taiwan zijn lidmaatschap bij de VN omdat de plaats is vergeven aan China. Een paar jaar later in 1975 overlijdt Chiang Kai-Shek. In 1978 wordt zijn zoon gekozen als president. In datzelfde jaar verklaard de Verenigde Staten van Amerika de erkenning aan China waardoor de diplomatieke relaties met Taiwan eindigen.